Het “FOODWORKS” projectplan.

Project omschrijving:

Duurzame Stadstuinbouw, die de productie van biologische streekproducten combineert met het creëren van participatie-plekken waar (wa) jongeren/ouderen met een (sociale)maatschappelijke achterstand of vrijwilligers een zinvolle dagbesteding kunnen hebben.(met daarbij passende begeleiding)

Door het aanbieden van een basis-cursus permacultuur ondervinden mensen in de praktijk hoe ze, door deze kennis te gebruiken, los kunnen komen van het idee “afhankelijk” te zijn van geld of instanties, op weg naar zelfvoorziening !
Behalve voedsel productie ( die zorgt voor het duurzame voortbestaan van het project ), worden er City Farmers opgeleid, die op hun beurt ( in hun wijk ), zelf duurzame projecten kunnen starten.

Van gezondheid en voedings-educatie en van school-moestuin tot laagdrempelige ontmoetingsplaats, FoodWorks is een multifunctioneel model dat word gedragen door multidisciplinaire kennis.

Werknemers en vrijwilligers kunnen op locatie hun maaltijden nuttigen. Door catering met “producten van eigen teelt” raken mensen weer vertrouwd met de ‘voedingswaarde’ van de geteelde producten. Ook voor omwonende is deze dienst beschikbaar alsmede een ‘Vers Voko’.

Verder zal de locatie gebruikt worden voor div. workshops, TT- bijeenkomsten en gastsprekers.IMG_3487

Participerende ouders kunnen tevens zonder kosten gebruikmaken van de mogelijkheden van het aanwezige kinderdagverblijf.

 

Binnen het concept van FoodWorks geld een NO WASTE beleid.

Kort gezegd zal er max. worden gewerkt met gerecyclede, C2C en materialen uit hergebruik. Daarbij zullen restaurants hun gft-afval retourneren voor compostering of biovergisting.

Regenwater opvang/reiniging en zonne-energie zullen worden gebruikt voor voorzieningen op locatie en alle transport-bewegingen met een ‘carbon foodprint’ zullen gecompenseerd worden door adoptie van fruitbomen.

 

Door het duurzame grondgebruik, het aanplanten van bomen en creëren van gesloten ecosystemen zal er worden bijgedragen tot vergroting van biodiversiteit en terugdringen van fijnstof.

FoodWorks zal uiteindelijk de functie gaan krijgen om op een duurzame mannier Stadslandbouwers op te leiden om zo de methode van Foodworks, lokaal en duurzaam te kunnen opstarten op elk zich daar voor lenende locatie zowel binnen als buiten Eindhoven.

 

 

Initiators van dit project zijn:

Paul van Hedel, Coördinator/Permaculturist

Freya Westerlaken, Sales en Planning

 

 

 

 

Voor meer informatie richt Uw mail aan : info @5DSolutions.nl

 

Paul van Hedel

Stichting FOODWORKS

Tel overdag: 06-49291771